Oskar izmakao filmu "La La Land": Nagrada za "Mesečinu"

28. Februar 2017
167Drama o crnim muškarcima homoseksualcima nadjačala je favorita “La La Land” i osvojila glavnu nagradu Američke akademije za nauku i film, koja je po 89. put dodeljena u Dolbi teatru u Holivudu.

U jednom od najneprijatnijih trenutaka u istoriji Oskara, Fej Danavej i Voren Biti su proglasili pogrešnog dobitnika. Njima je neko predao pogrešnu kovertu u kojoj je bila kartica sa napisom “La La Land”, preostala od proglašenja dobitnice nagrade za najbolju žensku ulogu.

Greška je ispravljena tek pošto je veći deo ekipe filma “La La Land” preuzeo svoje nagrade.

“Nisam imao nameru da se šalim”, objasnio je Biti i rekao da je “sve zbog toga što je predugo gledao u Fej”. 

“Mesečina”, koju je režirao Beri Dženkins, adaptacija je neobjavljenog dramskog teksta Tarela Alvina Makrejnija koju je kritika već hvalila zbog originalnog predstavljanja crnih tinejdžera homoseksualaca u Majamiju. 

Premijerno je prikazana na festivalu Teluride prošle godine i osvojila mnogo nagrada, uključujuči i Zlatni globus za najbolju dramu.

Mjuzikl "La La Land" reditelja Dejmijena Šazela, veliki favorit za Oskara sa 14 nominacija, osvojio je šest nagrada. 

Šazel je sa 32 godine postao najmlađi reditelj koji je dobio Oskara za najbolju režiju, dok je njegov film dobio i nagrade za najbolju glumicu (Ema Stoun), scenografiju, fotografiju, originalnu pesmu i najbolje izvođenje pesme.

Ovogodišnju ceremoniju dodele Oskara otvorio je Džastin Timberlejk izvođenjem pesme “Can’t Stop the Feeling" iz filma "Trolovi". 

Voditelj ovogodišnje dodele, komičar Džimi Kimel, u uvodnoj reči se našalio da prenos prati 225 zemalja “koje sada mrze Ameriku”, a onda “bocnuo” Mela Gibsona rekavši da “to nije čovek koji sad treba da nas ujedini”. 

Njegov višegodišnji “sukob” sa Metom Dejmonom očekivano je isplivao i nazvao je Dejmonov poslednji film “Veliki zid”, “Filmom o kineskom konjskom repu koji je izgubio 80 miliona dolara”. 

Podsetio je publiku na prošlogodišnje zamerke javnog mnjenja da se Oskari dodeljuju po pravilu belim glumcima i rediteljima, ali je iskoristio priliku da iskritikuje predsednika SAD Donalda Trampa. 

“Želim da se zahvalim predsedniku Trampu. Sećate se da smo u ovo doba prošle godine mislili da su Oskari rasistički?”, rekao je komičar. 

Inače, mnoge zvezde su nosile plave trake uticajne Američke unije za građanske slobode (ACLU), koja se protivi Trampovoj antiimigracionog politici.

Nagrada za najbolji strani film pripala je ostvarenju “The Salesman” iz Irana, čiji reditelj Ašgar Farhadi zbog novih ograničenja putovanja nije mogao da prisustvuje dodeli nagrada. 

On se pre početka dodele uključio u program putem video-linka i poručio da se danas više nego ikad “moramo suprotstaviti fašizmu”. 

Najbolji glumac je ove godine Kejsi Aflek za ulogu u filmu "Manchester by the Sea" reditelja Keneta Lonergana. 

Ovogodišnja ceremonija obeležena je većom rasnom raznovrsnošću posle dve godine kritika da je Oskar "suviše beo". Vajola Dejvis i Maheršala Ali osvojili su Oskare za najbolje sporedne uloge. 

Vajola Dejvis, koja je prva Afroamerikanka sa tri nominacije za Oskara, dobila je nagradu za ulogu u filmu "Fences". 


0 KOMENTARA POŠALJITE KOMENTAR
ON AIR Nataša Guberinić radnim danima
od 10h do 14h
read more
Last Played On play radio