Grad budućnosti

29. Jul 2019
490Iako zvuči kao deo nekog naučno-fantastičnog scenarija, priča o futurističkom gradu-državi koji bi trebalo da nastane u Saudijskoj Arabiji deo je planova iz stvarnog života.

U tom gradu budućnosti sve fizičke poslove bi trebalo da obavljaju roboti. Nedavno objavljeni planovi ukazuju na to da će prevozna srestva biti leteći taksiji, dok bi zahvaljujući upotrebi svetlećih materijala grad trebalo da bude svetliji od bilo koje druge naseobine na svetu.

Tu je i plan o veštačkom Mesecu, zatim ostrvo sa dinosaurusima-robotima, koje je zamišljeno kao neka vrsta zabavnog parka budućnosti.

Na 2.300 stranica planova i nacrta nalaze se i informacije o nasilnom premeštanju lokalnih plemena, kreiranju klinika za editovanje ljudskog genoma, kao i o sistemima za posmatranje građana koji bi trebalo da funkcionišu 24 časa. To ukazuje da bi ovaj grad budućnosti mogao pre da bude distopijsko mesto stanovanja, nego zabavno mesto za život koje uključuje slobodu i leteće automobile.

Planovi za futuristički grad Neom pripadaju princu Mohamedu bin Salmanu, koji sa stručnim timovima još od 2017. godine radi na izgradnji naseobine koja bi na kraju mogla da košta oko 500 milijardi dolara.

Lokacija na kojoj bi trebalo da se počne sa gradnjom nalazi se u severo-zapadnom delu Saudijske Arabije, okružena je pustinjom, što bi u budućnosti moglo da se promeni zbog toga što je planirano da grad zasipaju veštačke kiše.

Pored tehnoloških novotarija grad će, kako stoji u planu, imati i najbolje škole na svetu sa hologramskim predavačima, i najbolje plaćene poslove.

Uprkos tome ideja o ovom futurističkom gradu zvuči i kao koncept za totalitarnu državu, zbog toga što je naseobina zamišljena kao automatizovani grad u kome sve može da se nadgleda.

To znači da će građane koji jednog dana budu uživali na plaži sa svetlećim peskom uvek posmatrati dronovi opremljeni tehnologijom za prepoznavanje lica, a kako bi organi reda u Neomu "1984" u svakom trenutku znali gde se koji građanin nalazi.

0 KOMENTARA POŠALJITE KOMENTAR
ON AIR Milica Lazić radnim danima
od 18h do 22h
read more
Last Played On play radio