Izabran srpski kandidat za Oskara

10. Septembar 2021
1365Film "Oaza" reditelja Ivana Ikića kandidat je Srbije u trci za predstojeću 94. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke - Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film - saopštio je Filmski centar Srbije.

Našeg predstavnika u trci za prestižnu zlatnu statuetu odabrala je komisija koju su činili: profesorka FDU Nevena Daković (predsednik) i članovi - Miroljub Stojanović (filmski kritičar), Dragan Marinković (reditelj), Siniša Bokan (profesor), Zoran Janković (producent), Miloš Spasojević (direktor fotografije) i Tomislav Gavrić (kritičar i teoretičar filma).

Po oceni žirija, ovo je bila jedna od najboljih godina srpske kinematografije, a "u izboru srpskog kandidata za Oskar našlo se osam izuzetno distinktivnih i kvalitetnih filmova".

"Posle duge diskusije i tri kruga glasanja Komisija je donela odluku da je kandidat Srbije za nagradu Oskar film Ivana Ikića "Oaza", u produkciji Sense Production. Priča delikatne teme o ljubavnom trouglu, atipičnih junaka, mladih sa posebnim potrebama prerasta u metaforu, koja odjekuje u svim podnebljima i vremenima. U tom smislu, rediteljski postupak odlikuje preciznost koja se prilagođavala nepredvidljivosti situacija rada sa naturščicima. Istovremeno, prati scenario napisan u duhu od italijanskog neorealizma do rumunskog minimalizma. Spretno uklapanje narativnh tokova i rad sa glumcima predstavljali su izazov koji je savladala cela autorska ekipa", navodi se, pored ostalog, u obrazloženju komisije.

0 KOMENTARA POŠALJITE KOMENTAR
ON AIR muzika najbolja muzika nedeljom
od 0h do 10h
Last Played On play radio