Koncerti samo za bogate

Koncerti samo za bogate

24. Maj 2022

Prema nedavnom istraživanju FinanceBuzza, klasični rok je najskuplji žanr muzike za slušanje uživo.

Studija je sakupila podatke o koncertnoj industriji za 800 najboljih nastupa na turnejama od 2017. do 2021. U tom vremenskom okviru, prosečna cena ulaznice za izvođača klasičnog roka bila je 119,14 dolara. Poređenja radi, sledeća najviša cena bila je skoro 20 dolara niža, za pop koncerte, u proseku 100,65 dolara po ulaznici.

Novčanici obožavalaca manje su bili pogođeni na rok i alternativnim koncertima, čija je prosečna cena iznosila 85,94 dolara odnosno 63,54 dolara. Najjeftiniji žanr bila je hrišćanska muzika, sa prosečnom cenom ulaznice ispod 40 dolara.

Najskuplja prosečna cena karte za pojedinačnog umetnika plaćala se da uživo slušate Brusa Springstina.

Prosečna cena karte za The Bossa bila je neverovatnih 508,93 dolara, zahvaljujući njegovoj izuzetno uspešnoj Springsteen on Broadway turneji. Legenda klasičnog roka daleko je po tome nadmašila najskuplju pop zvezdu, Ledi Gagu, za čiji je nastip cena karte u proseku iznosila 337,43 dolara.

Metallica je imala najskuplje rok karte, sa prosekom od nešto manje od 230 dolara, dok su Strokes bili najskuplja alternativna grupa sa 126,70 dolara.

Iako ovi brojevi mogu biti zastrašujući za fanove, oni su nesumnjivo "muzika za uši" klasičnih rokera. Ovaj žanr je ostvario više od 3,5 milijardi dolara u prodaji karata u proteklih pet godina, rangirajući se malo iza pop umetnika, koji su doneli 5,2 milijarde dolara.

U proseku, klasične rok grupe su zaradile više od 35,5 miliona dolara po turneji, ponovo iza popa, koji je u proseku strpao u džepove 38,6 miliona dolara.

Now playing

LIVE

RADIO

Play
Extra

Izaberi svoju muziku

Party

PLAY Party

Rock

PLAY Rock

Soft

PLAY Soft

Urban

PLAY Urban

Play

PLAY Play