Gde se održava Evrovizija?

Gde se održava Evrovizija?

22. Jun 2022

Naredna "Evrovizija" definitivno neće biti održana u Ukrajini, a organizatori su prošle nedelje otpočeli pregovore sa Bi-Bi-Sijem da se 67. smotra najbolje pesme Evrope održi u Velikoj Britaniji.

Međutim, iako se u javnosti spekulisalo o čak nekoliko gradova koji bi u toj zemlji mogli da organizuju "Evroviziju", zvanične potvrde iz Bi-Bi-Sija o organizovanju takmičenja u Britaniji i dalje nema. Ovo je jasan pokazatelj da je sve još uvek neizvesno, a kako je "Evrovizija" jedna od najkompleksnijih TV produkcija na svetu, sa hiljadama njih koji rade na događaju i da je potrebno čak 12 meseci za pripremu, postavlja se pitanje šta će se naposletku dogoditi.

Britanski "Gardijan", s druge strane, ističe da Brisel priprema kandidaturu za domaćina "Evrovizije", te da će Evropska unija na taj način poslati poruku solidarnosti sa Ukrajinom, koja je ove godine pobedila na takmičenju.

Ukrajinci i dalje zahtevaju da naredne godine takmičenje bude u njihovoj zemlji, pa je Evropska radiodifuzna unija izdala još jedno obraćanje javnosti ovim povodom.

"Uprkos pobedi na takmičenju u maju, ovo je jedino pravo rešenje zbog rata u Ukrajini", pisalo je u saopštenju. 

"Tradicija nalaže da pobednik takmičenja bude domaćin sledeće godine, ali uz obezbeđenje određenih kriterijuma, uključujući obezbeđivanje održivosti održavanja događaja i ispunjenje bezbednosti svih zainteresovanih strana, uključujući i javnost. S obzirom na rat koji je u toku, EBU je odvojio vreme da sprovede potpunu procenu i studiju izvodljivosti sa ukrajinskim PBC (ukrajinskim javnim emiterom) i stručnjacima trećih strana, uključujući i pitanja bezbednosti. Utvrđeno je da PBC ne može da ispuni ove uslove", dodaje se u saopštenju

Now playing

LIVE

RADIO

Play
Extra

Izaberi svoju muziku

Party

PLAY Party

Rock

PLAY Rock

Soft

PLAY Soft

Urban

PLAY Urban

Play

PLAY Play