Srbija ostvarila istorijski uspeh

Srbija ostvarila istorijski uspeh

27. Jun 2024

Nedavno je završeno Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima

Muška štafeta na 4x100 metara slobodno donela je Srbiji tek četvrtu zlatnu medalju u istoriji evropskih prvenstava, dok je Andrej Barna u trci na 100 metara slobodno osvojio bronzano odličje.

Nakon 14 dana takmičenja, od 10. do 23. juna, i nadmetanja u četiri discipline – plivanju, umetničkom plivanju, skokovima u vodu i plivanju na otvorenim vodama – spuštena je zavesa na Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima, koje se prvi put u istoriji održalo u Beogradu.

Srpska prestonica ugostila je više od 2.000 učesnika iz čak 46 zemalja, a Evropsko prvenstvo poslužilo je i kao poslednje kvalifikatorno takmičenje za plivače za odlazak na Olimpijske igre. Ukupno je podeljeno 222 medalje među zemljama, odnosno 502 gledano po takmičarima, a sve su bile ukrašene tradicionalnim motivima Srbije.

Srbija je kao domaćin takmičenja osvojila dva odličja. Štafeta naše zemlje u disciplini 4x100 metara slobodno, u sastavu Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna, osvojila je zlatnu medalju i postala šampion Evrope, čime je ostvaren jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog plivanja. Naši momci su u finalu slavili sa 3:12,90, ostavivši iza sebe Poljsku i Grčku, a trku je obeležio i spektakularni finiš Andreja Barne.

U ženskoj konkurenciji, najbolji rezultat među srpskim takmičarkama zabeležila je plivačica Anja Crevar, koja je u finalu trke na 400 metara mešovito osvojila četvrto mesto.

Beograd će od 26. juna do 5. jula biti domaćin i Evropskog prvenstva u vodenim sportovima za masters kategoriju. Veterani vodenih sportova nadmetaće se u istim disciplinama kao i profesionalci, s dodatkom takmičenja u vaterpolu, koje će se održati od 26. do 30. juna u SC Novi Beograd „11. аpril“. Kada je reč o plivanju, veterani će se nadmetati od 26. juna do 3. jula u SRC „25. maj – Milan Gale Muškatirović“.

Takmičenje u skokovima u vodu će se održati u SC „Košutnjak“ od 28. juna do 2. jula, dok je umetničko plivanje na programu od 29. juna do 3. jula u SRC „25. maj – Milan Gale Muškatirović“. Poslednja dva dana takmičenja (4-5. jul) rezervisana su za plivanje na otvorenim vodama na Adi Ciganliji.


 

Now playing

LIVE

RADIO

Play
Extra

Izaberi svoju muziku

Party

PLAY Party

Rock

PLAY Rock

Soft

PLAY Soft

Urban

PLAY Urban

Play

PLAY Play