U Grčku i pre nego što smo mislili

20. Maj 2020
883Mnogi građani Srbije sa nestrpljenjem čekaju da Grčka objavi da će granice za strane turiste otvoriti i pre roka, a što bi izgleda i moglo uskoro da se desi.

Naime, Grčka žuri da spasi turističku sezonu koju je posebno pogodila pandemija koronavirusa. Profesionalci u turističkom sektoru sa nestrpljenjem očekuju zvanične izjave u vezi sa bezbednosnim merama i podsticajima, kako bi počeli sa radom i otvorili sezonu bez gubitaka.

Brojni turisti tako već su spakovali kofere i proveravaju datume letova i svakodnevno prate situaciju i vesti koje govore o otvaranju graničnih prelaza. Svi se pitaju: Kada će Grčka otvoriti svoje granice za strane turiste?

Ono što je sigurno, bar za sada, da će za strane turiste Grčka da otvori vrata 1. jula, kako je najavio premijer te zemlje Kiriakos Mitsotakis prošle sedmice. Međutim, grčki mediji navode da bi granice mogle i pre tog datuma da budu otvorene.

"Grčka vlada je odlučila da otvori grčke granice za turiste iz Evropske unije, šengenskog prostora i Izraela do 1. jula, možda i ranije polovinom juna", prenose mediji pozivajući se na vladine izvore.

Grčke zdravstvene vlasti već su odobrile vladine planove za otvaranje granica za strane turiste. Koji će na kraju datum biti odlučiće premijer Grčke, navodi portal Keeptalkinggreece.

Ako se premijer odluči za raniji datum, to znači da će i sezonski smeštaj biti dozvoljen za otvaranje pre 1. jula. U skladu sa poslednjim medijskim informacijama, rezervacija smeštaja biće moguća još od 8. juna.

Izgleda da nakon otvaranja granica neće biti potreban negativan test na Covid-19, jer je, navodi portal, nedavno Evropska komisija preporučila da države izbegnu diskriminaciju.

Optimistične procene navodno govore o 7-8 miliona turista koji će svoj odmor provesti u Grčkoj, što je znatno manje u poređenju sa 34 miliona u 2019. godini.

U utorak uveče, šef civilne zaštite Nikos Hardalias najavio je da će putovanje na ostrva ponovo početi 25. maja. U međuvremenu, Bugarska, Rumunija i Srbija saglasile su se da sa Grčkom od 1. juna olakšaju putovanje.

0 KOMENTARA POŠALJITE KOMENTAR
ON AIR Luka Matić radnim danima
od 14h do 18h
read more
Last Played On play radio